Actieve kool, ook wel carbon genoemd, wordt vaak gebruikt in aquariumfilters om het water schoon te maken en ongewenste stoffen te verwijderen. Hier zijn een aantal manieren waarop actieve kool in een aquarium kan helpen:

  1. Waterbehandeling: Actieve kool kan helpen om chloor, chloramine en andere chemicaliën te verwijderen die in het water kunnen zijn gekomen door bijvoorbeeld leidingwater.
  2. Verminderen van afvalstoffen: Actieve kool kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid afvalstoffen en geurtjes in het aquariumwater.
  3. Water helderheid: Actieve kool kan ook helpen om het water in het aquarium helderder te maken door ongewenste stoffen te verwijderen die het water troebel maken, zoals bijvoorbeeld het geel wat hout af kan geven.
  4. Medische redenen: Actieve kool word ook soms gebruikt voor medicinale redenen, zoals het verwijderen van medicijnen uit het water na behandeling van zieke vissen.
Actieve kool

Foto: Superfish

Het is wel belangrijk om te weten dat actieve kool een tijdelijke oplossing kan zijn. Het is niet bedoeld als een permanente oplossing voor een slecht gezond aquarium, het is meer bedoeld als een extra stap in een goede waterbehandeling en onderhoud routine. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere filters en methoden om het water schoon te houden.

Categorieën: Aquarium