Afgelopen 22 juni is een klein groepje beheerders en mentoren aanwezig geweest bij het Kickoff event van de ANAC 2024.

ANAC staat voor Aquaflora Nano Aquascaping Contest en is een live wedstrijd in Nederland.

De dag begon om 11:00 uur bij Aquaflora in Vinkeveen. Na een korte introductie mochten de deelnemende aquascapers een uur lang hun hardscape uitzoeken en konden de overige bezoekers genieten van het prachtige Esthers Garden.

Esthers Garden Aquaflora

Na een uur was het tijd voor lunch! Bij alle bezoekers vielen de patat/friet en snacks in de smaak.

Rond 13:00 begon het klapstuk van de dag. Een 3 uur durende aqua-scape workshop van Luis Cardoso, met hulp van niemand minder dan Balbi Vaquero en Juan Puchades. Onder mopperend toezien van Leon Koenders en Frank Vughts (“Kijk nou wat een scape, hoe gaan we dit ooit schoon houden?) genoten van de opbouw van een aqua-scape van wereldklasse.

ANAC 2024 demonstratie

Daarna was het tijd voor het aqua-scape panel. Hier werden Luis, Juan en Balbi aangevuld door Nederlandse Romy Verlaan en werden, onder begeleiding van Esther zelf, tips en waarschuwingen gegeven aan de scapers die meedoen. Een scape volwassen laten lijken in 5 maanden is tenslotte topsport. Evenals het verhuizen van de bakken naar Rosmalen tegen de tijd dat Vivarium aan de opbouw begint. En hoe krijg je je planten allemaal tegelijkertijd in tip-top shape op die ene specifieke zaterdag? Deze ontzettend ervaren aquascapers konden het ons allemaal vertellen!

Intussen kwam de pizzeria-on-wheels al aanrijden voor het avondeten. Ook het toetje kon natuurlijk niet ontbreken.

Pizza op locatie ANAC 2024

Wij zijn ontzettend benieuwd naar wat de deelnemers er dit jaar van gaan maken! Vooral ook naar die éne deelnemer die maar één soort planten had doorgegeven...

Tot Vivarium!

Geschreven door Pascal Fernhout-Klomp