Aquarium opstarten

Het is voor sommige een rustpunt in huis, voor de ander is het echt zijn passie: een aquarium. Voor sommige mensen een bak met water, wat planten en dan kunnen de vissen er in. Helaas komt er iets meer kijken bij het houden van een aquarium.

Hoe start je een aquarium op?

Begin bij het begin en bepaal van te voren welke vissen je wil gaan houden. Op deze manier kun je het formaat en de inrichting van de bak aanpassen aan de eisen van de vissen die je wilt gaan houden. Niet elke vis kan in elke soort bak. De ene vis houdt er van om heel actief door de bak te zwemmen, de ander vormt een groot territorium. Ook kunnen niet alle vissen bij elkaar gehouden worden. Lees je dus per vissoort goed in en plaats alleen vissen die je kwijt kan in je bak en ook in harmonie met andere bewoners kunnen leven. Een guppy en een pauwoog cichlide kun je bijvoorbeeld niet combineren. Allemaal dingen om rekening mee te houden als je een stukje natuur in huis wilt halen. Neem geen kom. Deze zijn niet geschikt als aquarium. Je kan er geen filter in kwijt, geen verwarming, en er is zeer weinig ruimte. Ook wordt een vis gek van zijn eigen trillingen. Neem een rechthoekige bak van minimaal 60x30x30. Bij een aquarium geldt: hoe groter de bak, hoe makkelijker het houden van je vissen wordt.

De eerste stappen

Je hebt nu je keuze gemaakt in de vissoort(en) die je wilt houden. Dan is het tijd om alle materialen in huis te gaan halen. Het volgende heb je minimaal nodig om een aquarium op te starten:

  • Een aquarium
  • Bodembedekking: zand/ fijn grind
  • Stukjes decoratie bijvoorbeeld kienhout, breuksteen
  • Echte planten. Geen must maar zorgen er wel voordat je bak beter in balans komt. Bij sommige vissen hoeven geen planten in de bak te komen. Dit omdat deze in het wild niet voorkomen in hun leefomgeving.
  • Verwarming
  • Schepnetje
  • Filter die minimaal 3x per uur je volledige bak kan rondpompen. Dus tel je hebt een bak van 200 liter, dient de pomp minimaal 600 liter te zijn. Dit is voor een normaal vis bestand. Ga je een zwaarder bestand houden zoals discus mag je pomp nog wat zwaarder zijn en de bak 4 tot 6x per uur rondpompen.
  • Verlichting: niet zo zeer voor de vissen maar voor de planten en voor jezelf. Je wilt immers wel wat kunnen zien.
  • Watertest

Aquarium inrichten

Als je al deze spullen in huis hebt kun je gaan beginnen. Plaats je bak op een plek waar deze waterpas staat en niet in contact met direct zonlicht. Zet een aquarium ook niet voor een verwarming. Dit kan voor schommelingen in de temperatuur van het water gaan zorgen, wat weer de nodige problemen met zich meebrengt.

Bodem

Als de bak op zijn plek staat, is het eerste wat je nu moet doen: de bodem. Deze is vaak al schoon en gewassen, maar het is verstandig om deze nog een keer te spoelen. Dit omdat er tijdens het transport wat stof kan ontstaan. Deze stof is niet schadelijk maar je ziet na het vullen van je bak 2-3 dagen niks van je werk.

Als je de bodem gewassen hebt kan deze in je bak. Zorg ervoor dat de bodemlaag ongeveer 5cm dik is. Zo blijven de planten goed staan en kan de bodem ook niet dichtslibben. Bodem hoeft zeker niet helemaal strak te liggen natuurlijk.

Filter en verwarming

Plaats nu ook je filter en verwarming in de bak, maar sluit deze nog niet aan op je netstroom. Plaats indien mogelijk alle techniek in 1 hoek van de bak. Dit heeft een aantal voordelen, je kijkt maar op 1 plek in de bak tegen iets onnatuurlijks aan, het verwarmde water zal direct je filter worden ingezogen en door de stroming wordt de bak geleidelijk verwarmd. Werk je met een extern filter dan doe je oke het bovenstaande. De invoer en uitvoer plaats je aan 1 kant en daarbij zorg je dat de stroming van het terugkomende water over de hele lengte van je aquarium loopt. De spraybar die vaak gebruikt wordt komt dus aan de korte zijde van je bak te zitten. Plaats de spraybar zo, dat de spraybar uiteindelijk onder water komt te zitten en de gaatjes schuin omhoog staan richting de oppervlak. Dit zorgt straks voor de nodige oppervlakte stroming, wat weer de nodige zuurstof toevoegt aan het water.

Hardscape

Als de bodem in de bak ligt is het tijd voor de hardscape. Dit houdt in: het plaatsen van je hout of stenen. Soort hardscape is per bak anders. Ene bak zal veel hout hebben en de andere bak meer stenen. Een combi kan natuurlijk ook of zelfs helemaal geen hardscape is ook mogelijk.

Softscape

Als de hardscape op zijn plek staat kan je verder met de softscape.

Dit zijn je planten en mossen. Planten en mossen zijn er in veel verschillende soorten te krijgen. Elke plant stelt ook bepaalde eisen, denk hierbij aan een bepaalde voeding, hoeveelheid licht, CO2 ja of nee, plaats in de bak. Hoge planten zet je over het algemeen achter in je bak, de lagere daarvoor en de laagst blijvende op de voorgrond. Dit is een richtlijn, dus je bent niet verplicht om ze op deze manier te plaatsen. Let bij het aanschaffen van je planten wel goed op. Een aantal winkels verkopen ook kamerplanten als aquarium planten maar deze zijn hier zeker niet geschikt voor. Deze planten zullen gaan verslijmen en laten dan giftige stoffen los in je bak. Op internet zijn verschillende lijstjes te vinden met kamerplanten die aangeboden worden als aquarium plant.

Aquarium vullen

Als alles op zijn plek staat is het tijd om de bak eindelijk te gaan vullen met water. Als je zover bent is het handig om een bord op de bodem te zetten of de hele bodem te bedekken met keukenrol. Waarom dat zal je je misschien afvragen? Een bord of keukenrol voorkomt dat je bodem door de kracht van het water verschuift en je planten weer loskomen uit de bodem. Ook zorgt het er voor dat eventuele stofdeeltjes niet opstuiven en je bak straks eenmaal gevuld heel wazig zal zijn.

Aan de binnenzijde van je aquarium zit vaak een sticker waarop de maximale waterhoogte staat aangegeven. vul je bak ook niet verder dan de maximale hoogte. Zit deze sticker niet, dan zet je de eventuele lichtkap op de bak en vul je deze tot je waterlijn net iets hoger is als de rand van de lichtkap die over je bak heen valt. Heb je geen losse lichtkap maar een plastic sierlijst aan de bovenkant van je bak, geldt hier hetzelfde voor.

Als je bak gevuld is verwijder je het bord of de keukenrol uit de bak. Het kan zijn dat je bak toch iets wazig is geworden. Dit trekt vanzelf weer weg maar heeft even tijd nodig.

Wachten

Nu zal je denken: bak is klaar en nu een paar leuke vissen er in. Helaas moet ik je teleurstellen en komt het moeilijkste gedeelte: het laten indraaien van je aquarium.

Een aquarium heeft bepaalde bacteriën nodig om afvalstoffen te kunnen afbreken, in een later stadium zal ik hier wat dieper op in gaan. Maar om jullie toch een idee te geven van wat er gebeurt in een aquarium zal ik het even kort uitleggen.

Een aquarium wordt bevuilt, hierdoor ontstaat er ammonium (NH4). Dit wordt omgezet in nitriet (NO2), dit wordt weer omgezet in nitraat (NO3), nitraat wordt weer gebruikt door planten als voeding en wordt voor een groot deel verwijderd uit je water tijdens een waterwissel.

Nu heb je in het begin nog geen vissen zwemmen die het water vervuilen, dus raad ik aan om een klein beetje visvoer in het water te gooien. Op deze manier start jij die cyclus op. Ammonium zal zich vaak in week 1-2 opbouwen en weer verdwijnen.

Week 3-4 zal je een nitriet piek krijgen. Deze zal na een aantal dagen weer zakken. Vervolgens kan je nitraat iets oplopen. Ammonium en nitriet zijn 2 stoffen die zeer schadelijk zijn voor je aquarium-bewoners en zelfs dodelijk kunnen zijn. Dit is dus de reden dat je niet direct vissen in je bak kan plaatsen. Al zijn de meningen hier flink over verdeeld: neem geen risico en wees geduldig.

Is de bak eenmaal ingedraaid na 3-4 weken, kan je de eerste bewoners plaatsen. Doe dit rustig aan en plaats niet je hele bestand in 1 keer. Je filter is nog vers en moet wennen aan de belasting van het water. Voeg per keer 1 of 2 soorten toe en wacht dan weer even.

Geschreven door: Jeffrey van Hees

Categorieën: Aquarium

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *