Een aquariumbodem moet schoon genoeg zijn om de waterkwaliteit in het aquarium gezond te houden voor de vissen en andere levende wezens die erin leven. Een vuile bodem kan namelijk schadelijke stoffen en bacteriën bevatten die de waterkwaliteit kunnen aantasten en ziektes kunnen veroorzaken.

Over het algemeen wordt aanbevolen om de bodem van een aquarium regelmatig schoon te maken, afhankelijk van de grootte van het aquarium, het aantal vissen en de soorten bodembedekking die worden gebruikt. Een wekelijkse of maandelijkse reiniging kan noodzakelijk zijn.

Bodemrot

Als de bodem van het aquarium bedekt is met overtollig voedsel, uitwerpselen of dode planten en vissen, is het tijd om de bodem schoon te maken. Een teveel aan organisch materiaal kan leiden tot een opeenhoping van nitraten en fosfaten in het water, wat de waterkwaliteit negatief kan beïnvloeden.

Als de bodem van het aquarium echter schoon lijkt en er geen duidelijke tekenen van verontreiniging zijn, is het over het algemeen niet nodig om deze te reinigen. Het is belangrijk om regelmatig wateronderhoud te doen en het water regelmatig te testen om er zeker van te zijn dat de waterkwaliteit op peil blijft.

Categorieën: Aquarium