Geschiedenis

De geschiedenis van het aquarium is fascinerend en begint in het oude Mesopotamië, Egypte en het oude Rome. Mensen hielden in die tijd al vissen en andere waterorganismen in geïmproviseerde bassins. Het echte concept van moderne aquaria, zoals we die tegenwoordig kennen, begon zich echter pas te ontwikkelen in de 19e eeuw. Hier is een overzicht van de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van het aquarium:

  1. Oudheid: Er zijn aanwijzingen dat oude culturen, zoals Mesopotamiërs en Egyptenaren, vissen in gevangenschap hielden, maar dit waren eerder geïmproviseerde bakken zonder de technologie om een echt functionerend aquarium te creëren.
  2. Romeinse tijd: In het oude Rome werden marmeren tanks gebruikt om vissen te houden. Hoewel het geen echte aquaria waren zoals we die nu kennen, kunnen ze worden beschouwd als de vroegste pogingen om vissen in gevangenschap te houden.
  3. 1853: Het Londen Zoo opende een van de eerste openbare aquaria ter wereld, wat het begin van de popularisering van aquaria als amusements- en educatieve attracties markeerde.
  4. 1854: P.T. Barnum, een beroemde Amerikaanse showman, opende het American Museum in New York, dat ook een aquarium bevatte. Dit droeg bij aan de groeiende populariteit van aquaria in de Verenigde Staten.
  5. 1859: Het Brighton Aquarium opende in Engeland en was een van de eerste aquaria die een zeewateromgeving simuleerde. Het werd al snel een toonaangevende attractie en droeg bij aan de ontwikkeling van zeeaquaria.
  6. 1862: Het eerste glazen aquarium, speciaal ontworpen voor privégebruik, werd in Londen gebouwd door de Franse marinebiologe Jeanne Villepreux-Power. Dit markeerde een keerpunt in de manier waarop aquaria werden ontworpen en gebouwd.
  7. 1876: Het eerste openbare zeeaquarium, het Aquário Vasco da Gama in Lissabon, Portugal, werd geopend. Het gebruikte water uit de rivier de Taag en was het eerste aquarium dat het principe van gesloten circulatie voor het water implementeerde.
  8. 1921: Het eerste aquarium dat kunstmatig zeewater gebruikte en de eerste die koraalrif systemen nabootste, opende in Monaco. Dit wordt beschouwd als een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van geavanceerde zeeaquaria in de geschiedenis.
  9. 1952: De eerste kunstmatige ecosystemen in aquaria werden geïntroduceerd door de Duitse bioloog Karl August Möbius. Hij maakte gebruik van levende planten om de waterkwaliteit te verbeteren en zo de levensomstandigheden van de vissen te bevorderen.
Geschiedenis Aquarium

Foto: Londen Zoo

Sindsdien is de technologie rond aquaria voortdurend geëvolueerd en hebben ze zich ontwikkeld tot complexe systemen met geavanceerde filtratie, verlichting en temperatuurregeling, waardoor het mogelijk is om verschillende soorten zee- en zoetwaterorganismen met succes in gevangenschap te houden. Vandaag de dag zijn aquaria populaire attracties, educatieve hulpmiddelen en een geliefd onderdeel van de gemeenschap.

Londen Zoo

Het eerste aquarium in de geschiedenis in Londen Zoo werd geopend op 27 april 1853. Het werd ontworpen door de bekende bioloog en natuuronderzoeker Philip Henry Gosse. Het aquarium was een innovatieve toevoeging aan de dierentuin en trok veel belangstelling van het publiek, omdat het de eerste keer was dat mensen in Londen de gelegenheid kregen om het onderwaterleven van dichtbij te zien.

Het oorspronkelijke aquarium was niet zo geavanceerd als moderne aquaria, maar het was een belangrijke mijlpaal in het begrijpen en conserveren van zeeleven. Na verloop van tijd werd het aquarium uitgebreid en verbeterd, waardoor het een van de belangrijkste attracties van London Zoo werd.

Sinds de opening van het eerste aquarium zijn aquaria wereldwijd uitgegroeid tot belangrijke centra voor educatie en onderzoek naar mariene ecosystemen en het behoud van bedreigde zeedier soorten.

Categorieën: Aquarium