Wat is een hillstream?

Een “hillstream” aquarium is een soort aquarium dat speciaal is ontworpen voor het houden van stromingsminnende vissoorten, zoals die uit bergachtige rivieren. Deze vissoorten hebben vaak een hogere stromingssterkte en een grotere stromingssnelheid nodig dan andere vissoorten die in aquariums gehouden worden.

Een typisch hillstream aquarium is vaak voorzien van een filter of pomp die een krachtige waterstroom genereert. Soms worden er ook externe filters of stromingspompen gebruikt om het water te laten circuleren. Verder worden er vaak gebruikt speciaal soorten planten en andere decoratie elementen die typisch zijn voor bergachtige rivieren, zoals rotsen, stenen en hout.

De vissoorten die in een hillstream aquarium gehouden worden zijn vaak geschikt voor geavanceerde aquarium houders, aangezien de watercondities specifieker en gecompliceerder kunnen zijn dan in een standaard aquarium, en de soorten vaak een specifiekere voeding vereisen.

Hillstream aquarium

Foto: Jeroen de Vrij

Welke planten?

Er zijn verschillende soorten planten die geschikt zijn voor een hillstream aquarium, omdat ze goed kunnen groeien in een omgeving met een hoge stromingssnelheid en een sterk veranderlijk waterpeil. Hier zijn een paar voorbeelden van planten die vaak worden gebruikt in hillstream aquaria:

  • Anubias: Deze plantensoort groeit voornamelijk onder water en is sterk genoeg om de stroming te weerstaan. Anubias heeft grote, harde bladeren en groeit langzaam, dus het vergt weinig onderhoud.
  • Microsorum: Een geslacht van varens, die vaak gebruikt worden in hillstream aquaria. Ze hebben dunne, grote bladeren en kunnen aan steen of hout worden vastgemaakt. Microsorum is ook sterk genoeg om de stroming te weerstaan.
  • Bolbitis: Een soort varen. Bolbitis heeft dunne bladeren en is ook sterk genoeg om de stroming te weerstaan. Deze plant wordt vaak in de achtergrond van een aquarium geplaatst.
  • Bucephalandra: Een soort onderwaterplanten die ook wel “buce” genoemd worden. Ze hebben dunne, harde bladeren en kunnen groeien op bijna elk oppervlak in het aquarium. Bucephalandra is ook sterk genoeg om de stroming te weerstaan en wordt vaak op stenen of hout geplaatst.

Houd er rekening mee dat deze zijn enkel voorbeelden, er zijn nog meer planten soorten die geschikt zijn voor een hillstream aquarium, enkele voorbeelden hierboven geven een indicatie welke kenmerken de planten kunnen hebben die geschikt zijn voor dit type aquarium.

Epalzeorhynchos Kalopterus

Welke vissen?

Er zijn veel vissoorten die geschikt zijn voor een hillstream aquarium, omdat ze hun natuurlijke leefomgeving in bergachtige rivieren vinden, waar er een hoge stromingssterkte en snelheid is. Hier zijn een paar voorbeelden van vissoorten die vaak in een hillstream aquarium worden gehouden:

  • Loaches: Dit zijn kleine bodemvissen die vaak worden gevonden in rivieren met snel stromend water. Ze zijn actief en sociaal, dus ze leven graag in groepen.
  • Rasboras: Dit zijn kleine, schitterende vissoorten die vaak worden gevonden in rivieren met snel stromend water. Ze zijn actief en sociaal, dus ze leven graag in groepen.
  • Danios: Dit zijn actieve, sociaal vissoorten die vaak worden gevonden in rivieren met snel stromend water. Ze leven graag in groepen en zijn vaak actief en levendig.

Houd er rekening mee dat deze vissen vaak specifiekere water condities en voedingsbehoeften hebben dan andere vissoorten die in aquaria worden gehouden. Sommige van deze vissoorten kunnen alleen gehouden worden door de geavanceerde aquarium houders. En zoals altijd, let op de compatibiliteit van de vissoorten als u een visbestand samenstelt.

Categorieën: Aquarium