Wat zijn in vitro planten?

In vitro planten zijn planten die laboratorisch gekweekt zijn. Ze worden via de weefselkweek methode opgezet in hun eigen mini kweekkas. Deze manier van planten kweken zorgt ervoor dat de planten vrij zijn van steenwol, pesticiden, algen en andere ongewenste organismen. De planten worden gekweekt op een speciale gel laag, waar verschillende mineralen en voedingsstoffen in zitten. Hierdoor kunnen de planten een lange tijd in de in vitro bakjes zitten zonder dat dit een schadelijk effect heeft op de planten.

in vitro planten

Foto: Sylvester van Leeuwen

Voor en nadelen van in vitro planten

De grootste voordelen van in vitro zijn wel dat de planten vrij zijn van algen, pesticide en o.a. slakken. Dit in tegenstelling tot de planten die op de traditionele wijze zijn gekweekt. deze bevatten vaak wel verschillen ongewenste organismen. Daarnaast zitten er zeer veel plantjes in de in vitro cups, omdat ze nog zo klein zijn. Ze lijken dus relatief duur, maar je krijgt dus veel meer waard voor je geld. En ze hebben een stuk minder moeite om zich aan te passen van het emers naar het submers.  De nadelen zijn vooral dat het moeilijk in te schatten is hoeveel planten er nu daadwerkelijk in de cups zitten. Omdat het kleine cups zijn, lijkt het namelijk vrij weinig voor het geld wat je er voor betaald.Daarnaast zijn de planten vaak ook nog zeer klein. Hierdoor is het ook lastig in te schatten hoeveel cups je nodig (voor beginners) hebt voor de inrichting van je aquarium.

Het planten van in vitro planten

Je kan deze planten wel het beste gebruiken in een al ingedraaid aquarium in verband met de verslijming van de planten tijdens het indraai proces. 

  1. Haal de plantjes uit de cups.
  2. Was voorzichtig, onder de kraan, het gel laagje van de plantjes af. 
  3. Verdeel de plantjes in verschillende kleine porties (eventueel met een scherpe schaar)
  4. gebruik een plantenpincet om de plantjes in je aquarium te planten. Zorg dat deze een paar centimeter van elkaar vandaag geplant worden. 

*Geschreven door: Desiree Van Der Pijl

Categorieën: Planten