Quarantaine toepassen bij Aquariumvissen.

 

Definitie van quarantaine: gedwongen afzondering, het afschermen van risicobronnen om de verspreiding van bijvoorbeeld een ziekte tegen te gaan.

 

Waarom passen we quarantaine toe binnen de aquarium hobby?

De aanschaf van nieuwe vissen, is natuurlijk iets wat iedereen doet van tijd tot tijd. Bijvoorbeeld om een groep vissen uit te breiden of omdat het nieuwe aquarium eindelijk geschikt is om dieren te gaan plaatsen. Veel al worden deze vissen na een korte acclimatisatie, door wat water uit het aquarium toe te voegen tot de vissen “gewent” zijn aan de nieuwe waterwaardes, direct losgelaten in het aquarium. Dit gaat soms goed, maar er zit een risico aan vast. Zeker in het geval dat er al vissen in je aquarium zwemmen en er een nieuwe bewoners bij komen.

 

  1. Ziektes

Nieuwe vissen of vissen in het algemeen kunnen helaas ook ziektes met zich meedragen, zichtbaar en niet zichtbaar. Denk aan een zichtbare schimmelinfectie of een niet zichtbare worm die de vis intern met zich meedraagt. Door de nieuwe vissen direct te introduceren bij een bestaande groep vissen, loop je het risico om deze ziektes ook over te dragen aan de vissen die al in het aquarium zwemmen. Met als gevolg dat dus het gehele visbestand ziek kan worden. Dit is natuurlijk iets wat je wil voorkomen.

 

  1. Kruisbesmetting

Nog een reden waarom we quarantaine toepassen op nieuwe vissen is kruisbesmetting. Kruisbesmetting ontstaat als 2 bacterie culturen met elkaar botsen, waarbij de besmetting meestal opduikt bij de oude bewoners, echter kan dit ook opduiken bij de nieuwe bewoners. Kruisbesmetting is een agressieve bacteriële besmetting, die binnen 48 uur je gehele bestand de kop kan kosten. In een later artikel zal kruisbesmetting ruimer worden uitgelegd.

 

  1. Rust geven aan vissen

Het wil soms ook gebeuren dat een vis bijvoorbeeld wordt opgejaagd door een andere vis in het aquarium, met als gevolg dat er bijvoorbeeld een paar vinnen gescheurd zijn of dat de vis simpelweg geen energie meer heeft om te vluchten. In dit geval kun je er ook voor kiezen om een vis even in “quarantaine” te zetten, zodat deze rustig kan herstellen.

 

Quarantaine aquarium opzetten.

Quarantaine heeft dus meerdere voordelen. Maar hoe pas je het toe bij jouw nieuwe aankopen.

Wat heb je nodig:

  • Extra aquarium of curverbak
  • Verwarming
  • Filter

Optioneel: Luchtpomp

 

Een quarantaine aquarium vul je met water wat gelijke waardes heeft als het aquarium waar de vissen uiteindelijk in komen te zwemmen. Temperatuur dient ook gelijk te zijn aan het hoofdaquarium. Door gelijkwaardige omstandigheden te creëren voorkom je straks een shock bij de vissen die je moet gaan overplaatsen.

Het filter van een quarantaine bak, draaien we niet in. Dit hoeft niet om de volgende redenen:

  • Je gaat een hoop waterwissels doen. Zeker 50% per dag
  • Je gaat mogelijk werken met medicatie, dit heeft ook weer invloed op de bacteriën in je filter.
  • Je gaat uiteindelijk het filter van de quarantaine bak enten met bacteriën uit het hoofdaquarium zodat de kans op kruisbesmetting ook afneemt.

Voor de duur van 40 dagen ga je de vissen observeren en waar nodig behandelen en klaarmaken voor het hoofdaquarium.

Waar letten we dan op bij de nieuwe vissen?

Ik kijk zelf naar de volgende punten:

Eetlust
lichamelijke uitstraling: kleuren, vorm vinnen, heldere ogen, volle buik, conditie (hoe actief zijn de vissen), interactie met andere vissen, geen rare vergroeide lichaamsdelen.

 

Welke ziektes of parasieten er opduiken is voor iedereen anders en dus is het belangrijk om zelf een diagnose te stellen, al dan niet met wat hulp van een ervaren hobbyist of winkelmedewerker uit de beter speciaalzaken. Er zijn echter wel wat dingen die regelmatig opduiken waar je op zou kunnen letten. Wormen zien we regelmatig in de hobby en vooral bij wildvang. Schimmels is een ander veel voorkomend probleem en daar behoren ook dingen zoals vinrot en bekrot bij.

Zijn de vissen door de quarantaine periode heen, dan kun je ze gaan overplaatsen naar het hoofdaquarium en de quarantainebak gaan reinigen en opbergen.

Nu zijn er natuurlijk ook een hoop mensen die roepen: ik heb nog nooit quarantaine toegepast en heb nog nooit problemen gehad. Dat kan in sommige gevallen kloppen, maar die mensen hebben tot die tijd gewoon mazzel gehad. Ooit gaat het een keer fout en dat kan 2 vissen kosten, maar ook je gehele bestand. Quarantaine toepassen is geen must, maar wel een dikke aanrader.

*Foto: aquariadise.com

 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.