Staghorn alg is een vorm van draadalgen die in zoetwater aquaria kan voorkomen. Het ontstaat meestal door een combinatie van verschillende factoren, waaronder:

  1. Overmatige voeding: Als er te veel voedsel in het aquarium wordt gegeven, kan dit leiden tot een teveel aan voedingsstoffen in het water, zoals nitraten en fosfaten. Dit kan de groei van staghorn alg stimuleren.
  2. Onvoldoende waterverversingen: Als het water in het aquarium niet regelmatig wordt ververst, kan er een ophoping van organische stoffen ontstaan, wat de groei van staghorn alg kan bevorderen.
  3. Te weinig CO2: Staghorn alg kan ook gedijen in aquaria met een lage CO2-concentratie.
  4. Te weinig watercirculatie: Als er onvoldoende watercirculatie is in het aquarium, kan de alg zich gemakkelijk hechten aan oppervlakken en zich verspreiden.
  5. Onvoldoende verlichting: Staghorn alg heeft licht nodig om te groeien. Als de verlichting in het aquarium onvoldoende is, kan dit de groei van de alg beperken.

Staghorn alg

Om staghorn alg te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig waterverversingen uit te voeren, het voeren te beperken en te zorgen voor voldoende CO2, watercirculatie en verlichting. Daarnaast kan het helpen om vissen en andere aquariumbewoners te hebben die de alg eten, zoals sommige soorten meervallen en garnalen.

Categorieën: Algen